foodscience   Witamy na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii!
Menu

20-704 LUBLIN, ul. Skromna 8
tel. +48 81 462 33 74, 462 33 92; fax. +48 81 462 33 76



Aktualności

27.04.2018

W dniu 25 kwietnia 2018 r. 30 uczniów, którzy pisali „Próbną Maturę u Przyrodników” i uzyskali najlepsze wyniki uczestniczyło w zajęciach zorganizowanych przez pracowników Katedry Chemii Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Tematem warsztatów laboratoryjnych był „Chemiczny niezbędnik maturzysty”. Początkowo młodzież została zapoznana z zasadami bezpiecznej pracy w laboratorium chemicznym. Uczniowie otrzymali „Dzienniki laboratoryjne” zwierające często występujące w arkuszach maturalnych zadania laboratoryjne. W dalszej części zajęć laboratoryjnych uczniowie samodzielnie wykonywali doświadczenia chemiczne z chemii nieorganiczne i organicznej. Dla części uczniów było to pierwsze spotkanie ze sprzętem i odczynnikami chemicznymi, co u niektórych początkowo wzbudziło lęk, ale szybko został on przełamany poprzez ciekawość odkrywania procesów chemicznych. Młodzież miała okazję zobaczyć kolorowy świat reakcji chemicznych zachodzących między kwasami, zasadami i solami, poznać i zrozumieć procesy redox w chemii nieorganicznej i organicznej. Maturzyści, dzięki warsztatom, z pewnością wzbogacili swoją wiedzę w projektowaniu doświadczeń, formułowaniu obserwacji oraz wyciąganiu właściwych wniosków. Kończąc warsztaty uczniowie wyrazili zadowolenie i stwierdzili, że warsztaty pozwoliły im zrozumieć wiele znanych tylko z książek przemian i reakcji chemicznych.

 

 


« wstecz