foodscience   Witamy na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii!
Menu

20-704 LUBLIN, ul. Skromna 8
tel. +48 81 462 33 74, 462 33 92; fax. +48 81 462 33 76



Aktualności

05.10.2018

 

Przez cały czwartek, 20 września 2018 r., aula A naszego wydziału skupiała wszystkie chętne osoby zainteresowane tematyką żywienia i dietetyki. Właśnie tam od godziny 8:00 do 18:00, odbywał się bardzo ciekawy projekt festiwalowy, nadzorowany przez pracowników naszej wydziałowej Poradni Dietetycznej. "Absolutnie dietetycznie!", bo nim mowa, przygotowany został przez dr inż. Justynę Liberę i dr hab. Pawła Glibowskiego prof. UP oraz doktorantki: mgr Katarzynę Banach i mgr Paulinę Skorek, w ramach XV edycji Lubelskiego Festiwalu Nauki. Dietetycy zachęceni dużym sukcesem ubiegłorocznej edycji projektu "Absolutnie dietetycznie!" prezentowanym podczas XIV edycji LFN, ponownie zmierzyli się z tym niełatwym zadaniem. W tym roku przygotowano aż dziesięć 45-minutowych wykładów z zakresu dietetyki i żywienia człowieka, w których mógł uczestniczyć każdy.  Tematyka wykładów obejmowała m.in. zagadnienia dotyczące żywienia dzieci, seniorów, sportowców, osób z problemami endokrynologicznymi czy chorobami onkologicznymi. Poruszono kwestie diet bogatych w składniki wspomagające pracę mózgu oraz tych działających przeciwstresowo. Wykłady dostarczyły też praktycznych informacji związanych z poradnictwem dietetycznym, m.in. przedstawiono studium przypadku pacjenta otyłego oraz zaznaczono istotną rolę wsparcia psychodietetycznego w dietoterapii. Oprócz organizatorów, wykłady wygłosiły wybrane studentki dietetyki: Kinga Głaszewska, Karolina Jachimowicz, Justyna Stepańczak, Joanna Wójcik, Joanna Gębala, Justyna Szatkowska oraz Justyna Ufnal. Prelegentkom z tego miejsca organizatorzy projektu składają serdeczne podziękowania!

   

 

  


« wstecz