foodscience   Witamy na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii!
Menu

20-704 LUBLIN, ul. Skromna 8
tel. +48 81 462 33 74, 462 33 92; fax. +48 81 462 33 76



Aktualności

05.10.2018

W dniach 19 i 20 września 2018 r. pracownicy Katedry Chemii przygotowali dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych warsztaty „Chemiczny niezbędnik maturzysty” i „Kolorowy świat chemii”. Zajęcia miały charakter audytoryjno-warsztatowy. W trakcie spotkania poprowadzonego przez dr Jadwigę Stachowicz, dr inż. Urszulę Głaszcz i mgr Bogusława Senczynę młodzież została wprowadzona w świat kolorowy reakcji chemicznych zachodzących między kwasami, zasadami i solami. W dalszej części zajęć laboratoryjnych uczniowie samodzielnie wykonywali doświadczenia chemiczne. Młodzież miała okazję sprawdzić właściwości niektórych wodorotlenków, poznać procesy redox zachodzące z udziałem związków organicznych i nieorganicznych oraz wykonać analizę soli. Uczniowie mogli poznać podstawowe techniki stosowane w laboratorium chemicznym. Młodzież, dzięki warsztatom, z pewnością wzbogaciła swoją wiedzę, nabrała doświadczenia a być może przełamała również niechęć do chemii jako nauki trudnej i niezrozumiałej. Uczniowie i opiekunowie wyrazili chęć ponownego udziału w takich warsztatach.

 

 


« wstecz