foodscience   Witamy na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii!
Menu

20-704 LUBLIN, ul. Skromna 8
tel. +48 81 462 33 74, 462 33 92; fax. +48 81 462 33 76



Aktualności

19.11.2018

16 listopada Narodowe Centrum Nauki ogłosiło wyniki kolejnej edycji konkursów OPUS i PRELUDIUM. Miło nam poinformować, że troje naszych pracowników uzyskało finansowanie swoich projektów badawczych w ramach konkursu Preludium.


Pani mgr inż. Paulina Maria Kęska będzie realizować projekt pt.: „Białka polędwicy wieprzowej surowo dojrzewającej z dodatkiem szczepu bakterii probiotycznych jako potencjalne źródło peptydów o aktywności inhibitora dipeptydylopeptydazy IV (DPP-IV)” na łączną kwotę 107 800 zł.


Pani mgr inż. Elwira Małgorzata Komoń-Janczara będzie realizować projekt pt.: „Molekularna i fizjologiczna charakterystyka cech prozdrowotnych nowo wyizolowanych szczepów bakterii z rodzaju Bifidobacterium pochodzących z przewodu pokarmowego niemowląt i dzieci do 3. roku życia” na łączną kwotę 210 000 zł.


Pani mgr inż. Klaudia Maria Gustaw będzie realizować projekt pt.: „Genetyczne i  transkryptomiczne  podłoże fruktofilności   bakterii  kwasu mlekowego zasiedlających środowiska bogate w fruktozę” na łączną kwotę 210 000 zł.


Konkurs PRELUDIUM przeznaczony jest dla osób rozpoczynających karierę naukową.


Serdecznie gratulujemy!


« wstecz