foodscience   Witamy na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii!
Menu

20-704 LUBLIN, ul. Skromna 8
tel. +48 81 462 33 74, 462 33 92; fax. +48 81 462 33 76



Aktualności

14.02.2017

W zajęciach zorganizowanych przez pracowników Katedry Chemii przeprowadzonych 09 lutego 2017 roku uczestniczyli uczniowie klas gastronomicznych z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Siennicy Różanej. Tematem warsztatów laboratoryjnych była „Chemia świątecznego stołu” prowadzona przez dr Jadwigę Stachowicz. Początkowo młodzież została wprowadzona w kolorowy świat reakcji chemicznych zachodzących między składnikami żywności. W dalszej części zajęć laboratoryjnych uczniowie samodzielnie wykonywali doświadczenia chemiczne. Młodzież miała okazję analizować zawartość cukrów w napojach coca-cola,  coca-cola light oraz w miodzie. Uczniowie oznaczali również kwasowość różnych potraw m.in.: śledzi w zalewie octowej. Uczniowie po raz pierwszy zetknęli się z pewnymi technikami stosowanymi w laboratorium chemicznym. Młodzież, dzięki warsztatom, z pewnością wzbogaciła swoją wiedzę, nabrała doświadczenia a być może przełamała również niechęć do chemii jako nauki trudnej i niezrozumiałej.

    

 

 


« wstecz



Wszystkie prawa zastrzeżone  ©   Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie