[ MENU DODATKOWE ]


Sylwetki konsultantów

« wstecz

PORADNIA DIETETYCZNA Katedra Biotechnologii, Żywienia Człowieka i Towaroznawstwa Żywności

 

 

Mgr inż. Justyna Libera

 

Absolwentka technologii żywności i żywienia człowieka, analityki medycznej i psychodietetyki. Doktorantka na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Autorka kilkudziesięciu publikacji naukowych dot. technologii żywności i żywienia. Od kilku lat włącza się w edukację żywieniową, m.in. poprzez Lubelski Festiwal Nauki czy Noc Uniwersytetów. Przygotowała m.in. projekty: „Oszukać przeznaczenie, czyli jak mądrze schudnąć?” (2013), „Moje kalorie, mój talerz, moje zdrowie – gabinet porad dietetycznych” (2014), „Czy dieta cud jest fikcją? Przegląd popularnych diet odchudzających (2014), „Stoi na stacji lokomotywa a w jej wagonach uczta prawdziwa” (2014)– nagrodzony przez JM Rektora UP w Lublinie, „Detektywi żywności – czy wiesz co jesz?” (2015), „A może psychodietetyk? Czyli o psychologicznym wsparciu w procesie odchudzania” (2016). Interesuje się dietoterapią, żywieniem dzieci, młodzieży oraz osób otyłych. Pracuje jako dietetyk w kilku placówkach oświatowych, gdzie układa jadłospisy oraz nadzoruje przygotowywanie posiłków dla dzieci i młodzieży.  

 

Mgr Żaneta Markiewicz

 

Absolwentka Uniwersytetu Medycznego oraz Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, dietetyk kliniczny. Tematy badań naukowych, opublikowane w pracach licencjackiej i magisterskiej, dotyczą choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Doświadczenie zawodowe zdobyła podczas praktyk studenckich w Szpitalu Neuropsychiatrycznym im. prof. Mieczysława Kaczyńskiego SPZOZ w Lublinie, Samodzielnym Publicznym Szpitalu Klinicznym Nr 4 w Lublinie, oraz w Poradni Dietetycznej Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Uczestniczyła w licznych konferencjach dietetycznych oraz medycznych min: Suplementy diety - działają na człowieka, czy tylko na jego portfel?”, „Zdrowa i bezpieczna żywność istotnym elementem zdrowia publicznego” a także aktywnie działała w Kole Naukowym Dietetyków Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Jest współautorką projektu dietetycznego „Rola składników mineralnych w żywieniu nastolatków” prezentowanego na tegorocznym Lubelskim Festiwalu Nauki. Interesuje się medycyną, zdrowym odżywianiem, żywieniem w chorobach nowotworowych oraz sportem. Należy do uczelnianego Zespołu Pieśni i Tańca „Jawor”.

  



Wszystkie prawa zastrzeżone  ©   Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie