[ MENU DODATKOWE ]


Relacje z wydarzeń

21.04.2017

Wczoraj, 20 kwietnia 2017 r., Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie wzbogacił się o kolejną, zbudowaną z roślin, „zieloną ścianę”. Tym samym na terenie kampusu są już trzy takie instalacje: dwie zewnętrzne i jedna wewnętrzna, stworzone dzięki inicjatywie Katedry Projektowania i Konserwacji Krajobrazu (Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu).

 

 


Najnowsza zielona ściana została założona na ścianie północnej budynku Rektoratu/Collegium Zootechnicum i jest zasilana wodą. To umiejscowienie pozwoli na analizę wpływu m.in. warunków świetlnych na prawidłowy wzrost i rozwój roślin.


Wcześniej, 7 kwietnia 2017 r. powstał w Uniwersytecie pierwszy wewnętrzny ogród wertykalny. Zamontowano go na ścianie III p. budynku Centrum Innowacyjno-Wdrożeniowego Nowych Technik i Technologii w Inżynierii Rolniczej. Ta „Zielona ściana” o  wymiarach 220x120 cm powstała w całości z mchu i nie jest zasilana wodą.

 

 

 


Jak mówi jedna z autorek projektu, mgr inż. Ewelina Widelska z Katedry Konserwacji i Projektowania Krajobrazu: „Zielone ściany zarówno wewnętrzne, jak i zewnętrzne to nowatorska forma zieleni w środowisku miejskim, w którym rywalizację o najmniejszy skrawek ziemi zwykle przegrywa zieleń. Może właśnie takie rozwiązania pozwolą na wprowadzenie większej ilości roślin w przestrzeń zurbanizowaną. Z pewnością ogrody wertykalne podnoszą jakość wizualną otoczenia, w którym uczymy się czy pracujemy. Naukowo zostało udowodnione, że zieleń we wnętrzach znacząco polepsza samopoczucie i zwiększa naszą efektywność.”


Pierwszy ogród wertykalny na terenie Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie został założony we wrześniu 2015 r. na południowej ścianie budynku Rektoratu. Ma ponad 6 metrów wysokości i jest zasilany wodą. 


Wszystkie trzy projekty powstały we współpracy z firmą  „Twój Świat” z Łukowa.


Wszystkich zainteresowanych instalacjami wertykalnych ogrodów zapraszamy do ich osobistego obejrzenia na ulicy Głębokiej 28 (budynek CIW) oraz Akademickiej 13 (Rektorat).
 

 

 

red.

 


« wstecz