wip   Witamy na Wydziale Inżynierii Produkcji
Menu

20-612 LUBLIN, ul. Głęboka 28
tel. (+81) 531 96 60, fax. (+81) 531 96 69




Dydaktyka

« wstecz

Przedmioty realizowane na kierunku: edukacja techniczno-informatyczna

  1. Inżynieria procesowa
  2. Techniki komputerowe w opakowalnictwie
  3. Komputerowe projektowanie zakładów spożywczych
  4. Techniki ciśnieniowo-termiczne w przemyśle spożywczym

 

Przedmioty realizowane na kierunku: technika rolnicza i leśna
Specjalność: technika rolno – spożywcza

  1. Procesy w przemyśle spożywczym,
  2. Inżynieria opakowań,
  3. Technologiczne projektowanie zakładów spożywczych,
  4. Fakultet specjalizacyjny: Technika opakowań,
  5. Barotermiczna obróbka surowców roślinnych,
  6. Pracownia dyplomowa: Techniczne, technologiczne i ekonomiczne aspekty produkcji ekstrudowanej żywności i pasz.

 

Specjalność: inżynieria żywności

  1. Inżynieria procesowa,
  2. Inżynieria opakowań,
  3. Fakultet specjalistyczny: Technika opakowań,
  4. Technologiczne projektowanie zakładów spożywczych,
  5. Barotermiczna obróbka surowców roślinnych,
  6. Pracownia dyplomowa: Żywność funkcjonalna.

 

Przedmioty realizowane na kierunku: zarządzanie i inżynieria produkcji

  1. Inżynieryjne aspekty przetwórstwa żywności
  2. Systemy opakowań,
  3. Projektowanie inwestycji rolno-spożywczych,
  4. Ekstruzja surowców roślinnych,
  5. Fakultet specjalizacyjny: Logistyka i zarządzanie produkcji ekstrudowanej żywności i pasz, Technika opakowań,
  6. Pracownia dyplomowa: Organizacja i zarządzanie produkcji wyrobów ekstrudowanych.
     

Tematyka realizowanych prac dyplomowych:

  • ekstruzja surowców roślinnych na cele spożywcze (chrupki, przekąski, makaron błyskawiczny)
  • ekstruzja surowców roślinnych na cele paszowe (karmy dla zwierząt domowych, ryb, zwierząt hodowlanych)
  • modyfikacje skrobi różnego pochodzenia metoda ekstruzji na cele spożywcze i przemysłowe
  • zastosowanie dodatków funkcjonalnych i ich wpływ na przebieg procesu oraz cechy wyrobów ekstrudowanych
  • badanie właściwości fizycznych ekstrudatów
  • badanie cech mechanicznych ekstrudatów
  • badanie tekstury produktów spożywczych
  • badanie cech wytrzymałościowych materiałów opakowaniowych
  • nowoczesne rozwiązania w branży opakowaniowej
  • ekstruzja biopolimerów skrobiowych
  • wytłaczanie folii biodegradowalnych
  • badanie wpływu składu surowcowego i dodatków na barwę produktów
  • opracowanie projektów technologicznych zakładów z branży spożywczej i paszowej
  • opracowanie biznes planów przedsięwzięć gospodarczych związanych z branżą spożywczą i paszową
  • opracowanie zagadnień logistycznych i transportowych artykułów sektora FMCG
  • projekty i wykonanie urządzeń i aparatów stosowanych w inżynierii procesowej