foodscience   Witamy na Wydziale Nauk o Å»ywnoÅ›ci i Biotechnologii!
Menu

20-704 LUBLIN, ul. Skromna 8
tel. +48 81 462 33 74, 462 33 92; fax. +48 81 462 33 76




Badania

« wstecz

  • Katedra prowadzi szeroko zakrojone badania w zakresie biokonwersji polisacharydów, w tym celulozy, hemiceluloz, skrobi, inuliny do prostych zwiÄ…zków chemicznych (etanol, cukry, kwasy organiczne), produkcji enzymów przez drobnoustroje, modyfikacji genetycznej drobnoustrojów (mutacje, fuzje protoplastów, rekombinacje genetyczne), charakterystyki i zastosowania preparatów enzymatycznych w technologii żywnoÅ›ci.
  • Ponadto przedmiotem badaÅ„ jest ocena zanieczyszczeÅ„ mikrobiologicznych i chemicznych żywnoÅ›ci oraz wykrywanie zafaÅ‚szowaÅ„ żywnoÅ›ci.