foodscience   Witamy na Wydziale Nauk o Å»ywnoÅ›ci i Biotechnologii!
Menu

20-704 LUBLIN, ul. Skromna 8
tel. +48 81 462 33 74, 462 33 92; fax. +48 81 462 33 76



Spis przedmiotów wydziału

« wstecz


Przedmioty dla kierunku: technologia żywności i żywienia człowieka
1.    Analiza i ocena jakoÅ›ci żywnoÅ›ci
2.    Aparatura przemysÅ‚u spożywczego
3.    Automatyka w produkcji żywnoÅ›ci
4.    BezpieczeÅ„stwo i ergonomia
5.    Biochemia
6.    Biotechnologia żywnoÅ›ci
7.    Chemia
8.    Chemia i toksykologia żywnoÅ›ci
9.    Chemia żywnoÅ›ci
10.   Dodatki do żywnoÅ›ci
11.   Ekologia i ochrona Å›rodowiska
12.   Ekonomika przedsiÄ™biorstw żywnoÅ›ciowych
13.   Elektyw do wyboru:
        - Analiza sensoryczna żywnoÅ›ci;
        - Nowoczesne metody utrwalania żywnoÅ›ci;
        - Wdrażanie systemu HACCP do praktyki przemysÅ‚owej;
        - Å»ywność wygodna;
        - Przetwórstwo biaÅ‚ek zbóż;
        - Przetwórstwo nasion roÅ›lin strÄ…czkowych;
        - Zapewnienie bezpieczeÅ„stwa żywnoÅ›ci,
        - WÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci lecznicze roÅ›lin uprawnych;
        - Dodatki do żywnoÅ›ci.
14.   Enzymologia
15.   Fizjologia czÅ‚owieka
16.   Fizyka
17.   Gastronomia
18.   Genetyka
19.   Gospodarka wodno-Å›ciekowa
20.   Informatyka stosowana
21.   Inżynieria procesowa
22.   Jakość a technologia przetwórstwa
23.   JÄ™zyk angielski
24.   JÄ™zyk wybrany: francuski, niemiecki,  rosyjski
25.   Matematyka z elementami statystyki
26.   Metodologia badaÅ„
27.   Mikrobiologia i higiena żywnoÅ›ci
28.   Nutrigenomika
29.   Ogólna technologia żywnoÅ›ci
30.   Organizacja i zarzÄ…dzanie
31.   Podstawy żywienia czÅ‚owieka
32.   Polityka bezpieczeÅ„stwa żywnoÅ›ciowego
33.   Praca dyplomowa i egzamin dyplomowy
34.   Praktyki
35.   Prawo żywnoÅ›ciowe
36.   Procesy fermentacyjne w przetwórstwie miÄ™sa i mleka
37.   Produkty miÄ™sne
38.   Produkty mleczarskie
39.   Profilaktyka żywieniowa
40.   Projektowanie Å›rodków spożywczych
41.   Projektowanie technologiczne
42.   Przechowalnictwo i opakowania żywnoÅ›ci
43.   Przedmioty humanistyczne : tyka, socjologia, historia wsi i rolnictwa
44.   Przetwory owocowo-warzywne
45.   Przetwórstwo zbóż
46.   Rachunkowość
47.   Seminarium dyplomowe
48.   Specjalizacja dyplomowa:
        specjalność: Dietetyka w żywieniu:
        - Analiza żywnoÅ›ci,
        - Bioaktywne skÅ‚adniki żywnoÅ›ci,
        - Ocena i ksztaÅ‚towanie jakoÅ›ci żywnoÅ›ci,
        - Procesy fermentacji żywnoÅ›ci ,
        - Å»ywienie czÅ‚owieka,
        - Tradycyjne i regionalne produkty w żywieniu czÅ‚owieka,
        - Analiza w bezpieczeÅ„stwie żywnoÅ›ci,
        - Å»ywienie sportowców i ludzi aktywnych fizycznie,
        - Tradycyjne produkty  w żywieniu,
        - Ekologiczne produkty w żywieniu,
        - Techniki izolacji zwiÄ…zków biologicznie aktywnych,
        - System ISO i TQM w bezpieczeÅ„stwie żywnoÅ›ci,
        - Suplementy  diety,
        - Produkcji fermentacji w żywieniu,
        - Analiza ryzyka i zagrożenia żywnoÅ›ci.
        specjalność: Przetwórstwo żywnoÅ›ci:
        - Przetwórstwo miÄ™sa i tÅ‚uszczów zwierzÄ™cych,
        - Przetwórstwo zbóż i termoplastyczna obróbka żywnoÅ›ci,
        - Przetwórstwo grzybów, owoców i warzyw,
        - Przetwórstwo mleka  i reologia żywnoÅ›ci,
        - PrzemysÅ‚owa produkcja potraw,
        - Przetwórstwo drobiu,
        - Przetwórstwo ryb,
        - Biotechnologia w mleczarstwie,
        - Probiotyki w przetwórstwie miÄ™sa,
        - Tradycyjne produkty żywnoÅ›ciowe,
        - Analiza w bezpieczeÅ„stwie żywnoÅ›ci,
        - Przetwórstwo jaj,
        - Termoplastyczna obróbka zbóż,
        - Technologia cukiernictwa,
        - Hydrokoloidy i reologia,
        - Innowacyjne technologie przemysÅ‚u owocowo-warzywnego.
49.    Statystyka stosowana
50.    Systemy zapewnienia jakoÅ›ci
51.    Technologia informacyjna
52.    Technologia miÄ™sa
53.    Technologia mÅ‚ynarstwa i kaszarstwa
54.    Technologia owoców, warzyw i grzybów
55.    Technologia roÅ›lin przemysÅ‚owych i zielarskich
56.    Technologia tÅ‚uszczów specjalnych
57.    Technologie wÄ™glowodanów i tÅ‚uszczów
58.    TÅ‚uszcze specjalne w żywieniu
59.    Toksykologia żywnoÅ›ci
60.    Towaroznawstwo żywnoÅ›ci
61.    WspóÅ‚czesne trendy w biotechnologii żywnoÅ›ci
62.    WspóÅ‚czesne trendy w przetwórstwie surowców  roÅ›linnych
63.    WspóÅ‚czesne trendy w zapewnieniu bezpieczeÅ„stwa żywnoÅ›ci
64.    WspóÅ‚czesne trendy w żywieniu czÅ‚owieka
65.    Wychowanie fizyczne
66.    Wykonanie i obrona pracy magisterskiej
67.    ZafaÅ‚szowania żywnoÅ›ci
68.    Å»ywność funkcjonalna
 

Przedmioty – dla kierunku: biotechnologia
1.      Aspekty prawne i spoÅ‚eczne GMO
2.      BezpieczeÅ„stwo i ergonomia
3.      BezpieczeÅ„stwo i problemy etyczne w biotechnologii
4.      Biochemia
5.      Bioinformatyka
6.      Biologia komórki
7.      Biologiczne metody ochrony roÅ›lin  
8.      Biotechnologia medyczna
9.      Biotechnologia roÅ›lin
10.    Biotechnologia rozrodu zwierzÄ…t
11.    Biotechnologia w diagnostyce i leczeniu zwierzÄ…t
12.    Biotechnologia w ochronie Å›rodowiska
13.    Biotechnologia żywnoÅ›ci i leków
14.    Botanika
15.    Chemia
16.    Ekonomia
17.    Ekonomika produkcji
18.    Elementy biotechnologii żywnoÅ›ci i leków
19.    Enzymologia
20.    Europejska i Å›wiatowa integracja gospodarcza
21.    Fizjologia roÅ›lin
22.    Fizjologia zwierzÄ…t
         Fizyka z biofizykÄ…
23.    Genetyka
24.    Genetyka medyczna
25.    Grafika inżynierska
26.    Immunologia
27.    Informatyka stosowana
28.    Inżynieria i aparatura bioprocesowa
29.    JÄ™zyk angielski
30.    JÄ™zyk wybrany
31.    Kultury in vitro zwierzÄ…t i roÅ›lin
32.    Matematyka  z elementami statystyki
33.    Metodologia prac doÅ›wiadczalnych
34.    Metody biotechnologiczne w diagnostyce i analityce
35.    Metody izolacji zwiÄ…zków biologicznie czynnych
36.    Mikologia przemysÅ‚owa
37.    Mikrobiologia
38.    Mikrobiologia przemysÅ‚owa
39.    Modyfikacje genetyczne drobnoustrojów przemysÅ‚owych
40.    Nutrigenomika
41.    Ochrona wÅ‚asnoÅ›ci intelektualnej i przemysÅ‚owej
42.    Podstawy biologii  komórki
43.    Podstawy biotechnologii roÅ›lin
44.    Podstawy biotechnologii zwierzÄ…t
45.    Podstawy metabolizmu wtórnego
46.    Podstawy projektowania
47.    Polityka bezpieczeÅ„stwa żywnoÅ›ciowego
48.    Practicum magisterskie (praca samodzielna studenta)
49.    Praktyka programowa
50.    Prawo gospodarcze
51.    Prawo żywnoÅ›ciowe
52.    Profilaktyka żywieniowa
53.    Proteomika i peptydomika
54.    Przedmiot humanistyczny
55.    Seminarium dyplomowe
56.    Seminarium dyplomowe
57.    Specjalizacja dyplomowa
58.    Statystyka stosowana
59.    Suplementy diety
60.    Systemy pomiaru i kontroli w bioinżynierii
61.    Systemy zarzÄ…dzania jakoÅ›ciÄ… w biotechnologii
62.    Techniki analityczne w biotechnologii
63.    Techniki molekularne
64.    Technologia informacyjna
65.    Technologie odpadów przemysÅ‚u spożywczego
66.    Uwarunkowania geograficzne gospodarki żywnoÅ›ciowej
67.    Wirusologia molekularna
68.    Wybrane biologiczne metody ochrony roÅ›lin  
69.    Wychowanie fizyczne
70.    Wykonanie i obrona pracy dyplomowej
71.    ZafaÅ‚szowania żywnoÅ›ci
72.    Zarys  biotechnologii w  leczeniu zwierzÄ…t
73.    Zasady funkcjonowania firm biotechnologicznych
74.    Å»ywienie czÅ‚owieka zdrowego i chorego
75.    Å»ywność specjalnego przeznaczenia