20-704 LUBLIN, ul. Skromna 8
tel. +48 81 462 33 74, 462 33 92; fax. +48 81 462 33 76
W dniu 18 i 19 stycznia b.r. na Wydziale Nauk o Å»ywnoÅ›ci i Biotechnologii odbyÅ‚y siÄ™ spotkania informacyjne dotyczÄ…ce perspektyw i możliwoÅ›ci pracy w zawodzie dietetyka. Dr inż. Krzysztof Tambor (wykÅ‚adowca SGGW oraz CzÅ‚onek Polskiego Towarzystwa Dietetyki.) i mgr Aldona KopczyÅ„ska (dietetyk) - przedstawiciele firmy Dobry Dietetyk w interesujÄ…cy dla studentów sposób przedstawili zagadnienia, które mogÄ… istotnie polepszyć ich Å›wiadomość w zakresie obecnej sytuacji i kierunku zachodzÄ…cych zmian w branży dietetycznej. Spotkania byÅ‚y inspiracjÄ… do rozważaÅ„ nad problemami z jakimi musi zmierzyćsiÄ™ dietetyk stawiajÄ…cy pierwsze kroki na rynku usÅ‚ug dietetycznych. Zastanawiano siÄ™ nad niezbÄ™dnÄ… wiedzÄ…, jakÄ… musi posiadać osoba otwierajÄ…ca wÅ‚asny gabinet. Nie tylko wiedzÄ… merytorycznÄ… z zakresu poradnictwa żywieniowego i dietetycznego, ale również w kwestiach prawnych i marketingowych. W szczególnoÅ›ci zastanawiano siÄ™ nad optymalnÄ… lokalizacjÄ… poradni, jej reklamÄ…, zastosowaniem siÄ™ do aktualnych wymogów prawnych w zakresie ochrony danych osobowych, a także nad znaczeniem wÅ‚aÅ›ciwego doboru wyposażenia i oprogramowania do ukÅ‚adania diet. Poruszono też kwestie podstawowych błędów jakie popeÅ‚nia dietetyk na poczÄ…tku swojej drogi zawodowej. Spotkania cieszyÅ‚y siÄ™ dużym zainteresowaniem studentów, szczególnie ostatnich lat studiów stacjonarnych i niestacjonarnych kierunku dietetyka. Z pewnoÅ›ciÄ… przyczyniÄ… siÄ™ do Å›wiadomego stawianiu sobie celów przez naszych studentów w oparciu o preferowane wartoÅ›ci i wiedzÄ™ w planowaniu wÅ‚asnej Å›cieżki zawodowej. Obydwa wydarzenia byÅ‚y zorganizowane przez dr inż. MonikÄ™ Michalak-MajewskÄ… (ZakÅ‚ad Technologii Owoców, Warzyw i Grzybów) oraz Biuro Karier Studenckich i WiÄ™zi z Absolwentami.