studia stacjonarne I i II stopnia
i niestacjonarne I i II stopnia stopnia
Ulotka PDF | Plan studiów | Efekty kształcenia
Technologia żywności i żywienie człowieka to kierunek integrujący wiedzę z zakresu chemii żywności oraz nauk technicznych, technologicznych, żywieniowych i ekonomicznych. Inżynier technologii żywności opracowuje i wykorzystuje technologie otrzymywania produktów żywnościowych wysokiej jakości, estetycznie opakowanych, smacznych, zdrowych. Absolwent kierunku jest specjalistą w zakresie przetwarzania, utrwalania, przechowywania i kontroli jakości żywności.
Forma studiów:
Studia stacjonarne I stopnia trwają 3,5 roku (7 semestrów). Studia niestacjonarne I stopnia trwają 4 lata (8 semestrów). Absolwent uzyskuje tytuł zawodowy inżyniera.
Absolwent studiów I stopnia może kontynuować naukę na
studiach stacjonarnych i niestacjonarnych II stopnia -
magisterskich, a następnie na studiach III stopnia.
Student ma możliwość wyboru jednego z bloków tematycznych dotyczących technologii żywności pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego. Zdobywa wiedzę w ramach trzech podstawowych bloków przedmiotów obowiązkowych: ogólnych, kierunkowych podstawowych i kierunkowych zawodowych. Kształcenie obejmuje również blok przedmiotów ekonomicznych.
Studia niestacjonarne pierwszego stopnia trwają 4 lata a drugiego stopnia trwają 2 lata. Student ma możliwość wyboru jednego z bloków tematycznych dotyczących technologii żywności pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego. Zdobywa wiedzę w ramach trzech podstawowych bloków przedmiotów obowiązkowych: ogólnych, kierunkowych podstawowych i kierunkowych zawodowych. Kształcenie obejmuje również blok przedmiotów ekonomicznych.
Specjalności:
Specjalizacje:
Przykładowe specjalizacje realizowane na kierunku to: żywienie człowieka, gastronomia, technologie: mleczarska; mięsa i przetworów mięsnych; owoców, warzyw i grzybów; przetwórstwo zbóż; biotechnologia żywności, zarządzanie jakością żywności i inne.
Perspektywy zawodowe:
W zawodzie technologa żywności i żywienia człowieka występuje wiele specjalizacji, a za tym idzie również różnorodność
zajmowanych stanowisk. Absolwent jest przygotowany m.in. do pracy w przedsiębiorstwach jako:
Absolwent może pracować m.in. w:
• różnych działach przemysłu spożywczego,
• chłodnictwie i przechowalnictwie żywności,
• placówkach kontroli jakości i laboratoriach analizy żywności,
• zakładach żywienia zbiorowego,
• przy projektowaniu i organizacji procesów technologicznych oraz opracowywaniu nowych wyrobów,
• w dystrybucji i handlu żywnością,
• kształtowaniu jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego produktów spożywczych.
Stawiamy na praktykę!
• zajęcia terenowe i praktyczne
• samodzielne przeprowadzanie badań w trakcie zajęć
• praktyki obowiązkowe i ponadprogramowe, staże i praktyki zagraniczne
• wymiana międzynarodowa w ramach programu LLP-Erasmus oraz krajowa poprzez program MOSTAR
• wsparcie Biura Karier Studenckich
• lektoraty z języków obcych uwzględniają słownictwo specjalistyczne, typowe dla danego kierunku
• szereg kół naukowych i organizacji studenckich, w których można rozwijać swoje zainteresowania
REKRUTACJA:
Rekrutacja na studia odbywa się drogą elektroniczną za pomocą systemu IRK. Osobiste konto rejestracyjne służy do złożenia aplikacji na wybrany kierunek (kierunki), a także jest jedynym źródłem przekazywania kandydatowi informacji o wyniku postępowania rekrutacyjnego.
O przyjęcie na studia pierwszego stopnia mogą ubiegać się kandydaci posiadający świadectwo dojrzałości.
Postępowanie kwalifikacyjne na studia I stopnia dla kandydatów:
- z tzw. nową maturą oparte jest na wynikach części pisemnej zewnętrznego egzaminu maturalnego. W ocenie konkursowej stosowane są mnożniki odnoszące się do ocen z przedmiotów zdawanych na maturze na poziomie podstawowym lub rozszerzonym.
- z tzw. starą maturą oparte jest na konkursie świadectw dojrzałości. JeżeLi kandydat nie zdawał egzaminu dojrzałości z przedmiotów objętych konkursem, wówczas brane są pod uwagę oceny końcowe z tych przedmiotów uwzględnione na świadectwie ukończenia szkoły.
- Laureatów i finalistów olimpiad i konkursów: w zależności od tematyki konkursu lub olimpiady uwzględnia się zasady preferencyjne.
Przedmioty maturalne uwzględniane w rekrutacji: język obcy nowożytny oraz dwa przedmioty do wyboru: biologia, matematyka, chemia, fizyka i astronomia, geografia, informatyka.
Mnożniki stosowane w ocenie konkursowej:
poziom podstawowy |
poziom rozszerzony |
|
Język obcy nowożytny: | 1.3 | 2.0 |
Jeden przedmiot do wyboru: |
1.0 | 2.0 |
O przyjęcie na studia drugiego stopnia mogą ubiegać się kandydaci posiadający tytuł inżynieria lub magistra inżyniera.
Dział Organizacji Studiów:
rekrutacja@up.lublin.pl , 81 445 66 45, 445 68 85
Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii: ul. Skromna 8,
20-704 Lublin; tel. 81 462 33 88, dziekanat.nzb@up.lublin.pl