20-704 LUBLIN, ul. Skromna 8
tel. +48 81 462 33 74, 462 33 92; fax. +48 81 462 33 76
Logo
|
![]()
|
Wydział
|
Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii
|
Władze
|
Dziekan: prof. dr hab. Izabella Jackowska
|
PodstawÄ… strategii WydziaÅ‚u Nauk o Å»ywnoÅ›ci i Biotechnologii jest przyjÄ™ta przez Senat dnia 22.03.2013 roku Strategia Rozwoju Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie na lata 2013-2020. PrzyjÄ™ta przez RadÄ™ WydziaÅ‚u dnia 20.03.2013 roku strategia na lata 2013 - 2020 jest Å›ciÅ›le powiÄ…zana z aktualnÄ… sytuacjÄ… gospodarczÄ…, ekonomicznÄ… i demograficznÄ… kraju i regionu. W Strategii Rozwoju Uniwersytetu Przyrodniczego zawarto wiele wytycznych dla rad wydziaÅ‚ów, kierowników jednostek organizacyjnych i caÅ‚ej spoÅ‚ecznoÅ›ci Uczelni. WydziaÅ‚ podlega ocenie parametrycznej, stanowiÄ…cej podstawÄ™ finansowania statutowego, bÄ™dzie podlegaÅ‚ akredytacji instytucjonalnej przez KomisjÄ™ AkredytacyjnÄ… oceniajÄ…cÄ… prowadzone kierunki studiów. Zgodnie z ustawÄ… o zasadach finansowania nauki, wydziaÅ‚ bÄ™dzie podlegaÅ‚ kontroli wydatkowania Å›rodków finansowych na naukÄ™.
Struktura
|
|
Dziekanat WNoZiB
|
|
Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności
|
|
Katedra Biochemii i Chemii Żywności |
|
Katedra Biotechnologii, Żywienia Człowieka i Towaroznawstwa Żywności
|
|
Katedra Chemii
|
|
Katedra Inżynierii i Technologii Zbóż |
|
Katedra Technologii Mięsa i Zarządzania Jakością
|
|
Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Grzybów
|
|
Cele Strategiczne Wydziału Nauk o Żywności Biotechnologii
NadrzÄ™dny cel WydziaÅ‚u okreÅ›lono jako: dynamiczny rozwój, zmierzajÄ…cy do wzrostu znaczenia jednostki w przestrzeni naukowej, dydaktycznej oraz gospodarczej, regionu i kraju. Najważniejsze cele dziaÅ‚alnoÅ›ci WydziaÅ‚u Nauk o Å»ywnoÅ›ci i Biotechnologii to: ksztaÅ‚cenie wysoko kwalifikowanych kadr dla gospodarki; prowadzenie badaÅ„ naukowych w obszarze technologii, biotechnologii i żywienia czÅ‚owieka a także w zakresie szeroko pojÄ™tych nauk o żywnoÅ›ci; upowszechnianie wiedzy, postÄ™pu technologicznego i technicznego; prowadzenie Å›cisÅ‚ej wspóÅ‚pracy z innymi jednostkami naukowymi i przemysÅ‚em w obszarze badaÅ„ naukowych i prac aplikacyjnych. Priorytetem dla WydziaÅ‚u jest zatem ukierunkowanie naukowe pracowników i studentów na cel, aby zwiÄ™kszenie wiedzy oraz przetwórstwo żywnoÅ›ci nowoczesnymi i tradycyjnymi metodami staÅ‚y siÄ™ faktem i zadaniem na przyszÅ‚ość. WydziaÅ‚ bÄ™dzie wspieraÅ‚ te zadania poprzez realizacjÄ™ badaÅ„ w zakresie poznania, oceny oraz tworzenia nowych technik i technologii przetwarzania.
Tematyka prowadzonych badaÅ„ naukowych w dużym stopniu bÄ™dzie korespondowaÅ‚a z dziaÅ‚alnoÅ›ciÄ… dydaktycznÄ… prowadzonÄ… przez poszczególne Jednostki. Prace bÄ™dÄ… prowadzone w nastÄ™pujÄ…cych obszarach badawczych:
Podstawowa dziaÅ‚alność dydaktyczna jednostek WydziaÅ‚u zwiÄ…zana bÄ™dzie, tak jak dotychczas z trzema kierunkami nauczania realizowanymi na Wydziale: Technologia żywnoÅ›ci i żywienie czÅ‚owieka, Biotechnologia i Dietetyka z kierunkami nauczania realizowanymi przez inne WydziaÅ‚y Uczelni: Towaroznawstwo, Ochrona Å›rodowiska, Rolnictwo, Ogrodnictwo, Zootechnika, Biologia, Technika rolnicza i leÅ›na. W ramach wszystkich prowadzonych przedmiotów i kierunków nauczania zamierzamy kontynuować podnoszenie jakoÅ›ci nauczania poprzez modernizowanie programów, tak aby oferować studentom nowe przedmioty zawierajÄ…ce w swoich treÅ›ciach osiÄ…gniÄ™cia i kierunki rozwoju wspóÅ‚czesnej nauki. Wzmocnimy dziaÅ‚ania na spoÅ‚eczne kompetencje studentów. BÄ™dziemy aktywizować dziaÅ‚ania studentów w ramach wolontariatu, w koÅ‚ach naukowych i różnych organizacjach. BÄ™dziemy doskonalić dostosowywanie profilu absolwenta danego kierunku do kryteriów Krajowych Ram Kwalifikacji. BÄ™dziemy rozwijać poradnictwo zawodowe dla studentów, absolwentów, innych profesji oraz bÄ™dziemy monitorować losy absolwentów.
BÄ™dziemy modernizować laboratoria, wzbogacajÄ…c je w nowoczesne wyposażenia i aparaturÄ™ pomiarowo-badawczÄ…. Planujemy wzbogacić ofertÄ™ nauczania w jÄ™zykach obcych, gÅ‚ównie angielskim. Dopracujemy system aktywizacji i wyróżniania nauczycieli akademickich za wyniki dziaÅ‚alnoÅ›ci dydaktycznej i naukowej. BÄ™dziemy podnosić jakość ksztaÅ‚cenia poprzez podnoszenie kwalifikacji i kompetencji kadry nauczajÄ…cej (jÄ™zyki obce, nowe metody) i wykorzystywania nowych form i technik dydaktycznych. BÄ™dziemy zwiÄ™kszać wspóÅ‚dziaÅ‚ania zespoÅ‚ów ds. zapewniania jakoÅ›ci ksztaÅ‚cenia i rad programowych.
WydziaÅ‚ dysponuje dobrÄ… bazÄ… lokalowÄ… i aparaturowÄ…. Podstawowym zadaniem bÄ™dzie dalsze wyposażenie w nowoczesnÄ… aparaturÄ™ istniejÄ…cych laboratoriów zarówno dydaktycznych, jak i badawczych. W tym celu bÄ™dziemy starali siÄ™ pozyskać Å›rodki finansowe z funduszy strukturalnych, projektów naukowych. Zamierzamy również wyposażyć i doskonalić trzy laboratoria w skali mikrotechnicznej: technologii przetwórstwa miÄ™sa, biotechnologii i technologii surowców roÅ›linnych. Planujemy również przebudować wolnostojÄ…cy budynek przy ul. Skromnej i połączyć go z budynkiem gÅ‚ównym, i utworzone laboratoria wyposażyć w nowoczesnÄ… aparaturÄ™ pomiarowÄ…. Planujemy również rozszerzyć wspóÅ‚pracÄ™ z firmami i zakÅ‚adami przemysÅ‚owymi w zakresie ksztaÅ‚cenia oraz wprowadzania do produkcji przemysÅ‚owej nowych technologii, badania jakoÅ›ci żywnoÅ›ci (w tym ekologicznej), opracowywania receptur, projektowania i otrzymywania Å›rodków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego, metodami modyfikacji cech użytkowych Å›rodków spożywczych, opracowaniem markerów identyfikacji bioaktywnych skÅ‚adników żywnoÅ›ci, opracowaniem procedur otrzymywania preparatów o charakterze parafarmaceutyków, otrzymywaniem biologicznych eÅ‚icytorów w ochronie roÅ›lin.
Rada WydziaÅ‚u Nauk o Å»ywnoÅ›ci i Biotechnologii posiada uprawnienia do nadawania stopnia doktora nauk rolniczych oraz stopnia doktora habilitowanego nauk rolniczych w zakresie technologii żywnoÅ›ci i żywienia czÅ‚owieka. Planujemy uzyskanie przez WydziaÅ‚ innych uprawnieÅ„ akademickich, co pozwoli na przeprowadzanie postÄ™powaÅ„ o nadanie stopnia doktora habilitowanego i tytuÅ‚ów profesora, jak również umożliwi prowadzenie trzeciego stopnia ksztaÅ‚cenia w zakresie innych kierunków nauczania WydziaÅ‚u. Na przestrzeni nadchodzÄ…cych siedmiu lat cztery osoby mogÄ… uzyskać tytuÅ‚ profesora, dwanaÅ›cie stopieÅ„ doktora habilitowanego i 20-25 stopieÅ„ doktora. W zwiÄ…zku z rozwojem dziaÅ‚alnoÅ›ci naukowo-badawczej i wprowadzaniem nowych specjalnoÅ›ci i specjalizacji ale zmniejszaniem naboru studentów, przewidujemy zwiÄ™kszenie stanu kadrowego o kilka osób. Zamierzamy zdobywać możliwoÅ›ci szkoleÅ„ mÅ‚odych pracowników w zakresie nowych technik analitycznych w wiodÄ…cych oÅ›rodkach naukowych w kraju i zagranicÄ…, jak również podnosić kwalifikacje pracowników poprzez krótko i dÅ‚ugoterminowe staże krajowe i zagraniczne.
5. Promocja Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii
Celem WydziaÅ‚u Nauk o Å»ywnoÅ›ci i Biotechnologii jest aktywna promocja jego oferty edukacyjnej. WÅ‚aÅ›ciwe i kompetentne przedstawienie oferty uczniom szkóÅ‚ Å›rednich, tj. potencjalnym kandydatom na studia, powinno istotnie zwiÄ™kszyć zainteresowanie prowadzonymi przez WydziaÅ‚ kierunkami studiów oraz pozwolić kandydatom na bardziej trafny wybór dalszego ksztaÅ‚cenia. Oferta edukacyjna WydziaÅ‚u przedstawiana jest podczas ogólnouczelnianej, corocznej akcji o nazwie Otwarte Drzwi, a także podczas każdorazowych spotkaÅ„ z mÅ‚odzieżą, uczestniczÄ…cÄ… np. w kolejnych edycjach i etapach olimpiad, spotkaniach. Pracownicy WydziaÅ‚u Nauk o Å»ywnoÅ›ci i Biotechnologii od wielu lat biorÄ… udziaÅ‚ zarówno w organizacji, jak i prowadzeniu tych olimpiad czÄ™sto podejmujÄ…c siÄ™, przy tej okazji, zadania prezentowania możliwoÅ›ci edukacyjnych macierzystego wydziaÅ‚u. Promocja to także organizacja i prowadzenie, zwÅ‚aszcza przez mÅ‚odszych pracowników naukowo-dydaktycznych WydziaÅ‚u Nauk o Å»ywnoÅ›ci i Biotechnologii, zajęć i pokazów podczas Festiwalu Nauki i innych. Corocznie na Wydziale, jest organizowane spotkanie z mÅ‚odzieżą szkolnÄ…, którego celem jest integracja studentów i pracowników oraz promowanie WydziaÅ‚u.