foodscience   Witamy na Wydziale Nauk o Å»ywnoÅ›ci i Biotechnologii!
Menu

20-704 LUBLIN, ul. Skromna 8
tel. +48 81 462 33 74, 462 33 92; fax. +48 81 462 33 76



Strategia rozwoju wydziału

« wstecz

 

 

Logo

 

 

    

 

 

Wydział
Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii
Władze
Dziekan: prof. dr hab. Izabella Jackowska

 

 

   PodstawÄ…  strategii WydziaÅ‚u Nauk  o  Å»ywnoÅ›ci  i  Biotechnologii  jest  przyjÄ™ta  przez Senat dnia 22.03.2013  roku Strategia Rozwoju Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie  na lata 2013-2020. PrzyjÄ™ta przez RadÄ™ WydziaÅ‚u dnia 20.03.2013 roku strategia   na  lata 2013 - 2020  jest  Å›ciÅ›le  powiÄ…zana  z  aktualnÄ…  sytuacjÄ…  gospodarczÄ…,  ekonomicznÄ…  i  demograficznÄ… kraju  i  regionu.  W  Strategii  Rozwoju  Uniwersytetu  Przyrodniczego      zawarto  wiele wytycznych dla rad wydziaÅ‚ów, kierowników  jednostek organizacyjnych  i caÅ‚ej spoÅ‚ecznoÅ›ci Uczelni.  WydziaÅ‚  podlega  ocenie  parametrycznej,  stanowiÄ…cej  podstawÄ™  finansowania statutowego,  bÄ™dzie  podlegaÅ‚  akredytacji  instytucjonalnej  przez  KomisjÄ™  AkredytacyjnÄ… oceniajÄ…cÄ… prowadzone kierunki studiów. Zgodnie z ustawÄ… o zasadach  finansowania nauki, wydziaÅ‚ bÄ™dzie podlegaÅ‚ kontroli wydatkowania Å›rodków finansowych na naukÄ™.

 

Struktura
Dziekanat WNoZiB    
 
Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności
 

Katedra Biochemii i Chemii Å»ywnoÅ›ci 

 
Katedra Biotechnologii, Żywienia Człowieka i Towaroznawstwa Żywności
  • Pracownia Å»ywnoÅ›ci Ekologicznej Pochodzenia RoÅ›linnego
  • ZakÅ‚ad Technologii Mleka i Hydrokoloidów
Katedra Chemii
  • Pracownia Chemii Zbóż
  • Pracownia Fitochemii

Katedra Inżynierii i Technologii Zbóż  

 
Katedra Technologii Mięsa i Zarządzania Jakością
 
Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Grzybów
 

 

 

 

 

Cele  Strategiczne WydziaÅ‚u Nauk o Å»ywnoÅ›ci Biotechnologii

   NadrzÄ™dny cel WydziaÅ‚u okreÅ›lono jako: dynamiczny rozwój, zmierzajÄ…cy do wzrostu znaczenia jednostki w przestrzeni naukowej, dydaktycznej oraz gospodarczej, regionu i kraju. Najważniejsze cele dziaÅ‚alnoÅ›ci WydziaÅ‚u Nauk o Å»ywnoÅ›ci i Biotechnologii to: ksztaÅ‚cenie wysoko kwalifikowanych kadr dla gospodarki; prowadzenie badaÅ„ naukowych w obszarze  technologii,  biotechnologii  i  żywienia  czÅ‚owieka  a  także  w  zakresie  szeroko pojÄ™tych  nauk  o  żywnoÅ›ci;  upowszechnianie  wiedzy,  postÄ™pu  technologicznego  i technicznego;  prowadzenie  Å›cisÅ‚ej  wspóÅ‚pracy  z  innymi  jednostkami  naukowymi  i przemysÅ‚em w  obszarze  badaÅ„  naukowych  i  prac  aplikacyjnych.  Priorytetem  dla WydziaÅ‚u jest  zatem  ukierunkowanie  naukowe  pracowników  i  studentów  na  cel,  aby  zwiÄ™kszenie wiedzy  oraz  przetwórstwo    żywnoÅ›ci  nowoczesnymi  i  tradycyjnymi  metodami  staÅ‚y  siÄ™ faktem  i  zadaniem  na  przyszÅ‚ość.  WydziaÅ‚  bÄ™dzie  wspieraÅ‚  te  zadania  poprzez  realizacjÄ™ badaÅ„ w zakresie poznania, oceny oraz tworzenia nowych technik i technologii przetwarzania.  

 

1.  Badania naukowe

   Tematyka prowadzonych badaÅ„ naukowych w dużym stopniu bÄ™dzie korespondowaÅ‚a z dziaÅ‚alnoÅ›ciÄ… dydaktycznÄ… prowadzonÄ… przez poszczególne Jednostki. Prace bÄ™dÄ… prowadzone w nastÄ™pujÄ…cych obszarach badawczych:

  • technologia żywnoÅ›ci pochodzenia roÅ›linnego,
  • technologia miÄ™sa i mleka,
  • technologia zbóż,
  • jakość i bezpieczeÅ„stwo żywnoÅ›ci,
  • chemia i biochemia żywnoÅ›ci.
  • mikrobiologia żywnoÅ›ci.
  • doskonalenie metod analizy żywnoÅ›ci,
  • żywność ekologiczna,
  • biotechnologia żywnoÅ›ci,
  • towaroznawstwo żywnoÅ›ci,
  • żywienie czÅ‚owieka,
  • proteomika, peptydomika, metabolomika i nutrigenomika,
  • biotechnologia przemysÅ‚owa,
  • biotechnologia farmaceutyczna,
  • synteza zwiÄ…zków biologicznie czynnych.
 
2. Dydaktyka

    Podstawowa  dziaÅ‚alność  dydaktyczna  jednostek WydziaÅ‚u  zwiÄ…zana  bÄ™dzie,  tak jak dotychczas z trzema kierunkami nauczania realizowanymi na Wydziale: Technologia żywnoÅ›ci  i  żywienie  czÅ‚owieka,  Biotechnologia  i  Dietetyka    z  kierunkami  nauczania realizowanymi  przez  inne  WydziaÅ‚y  Uczelni:  Towaroznawstwo,  Ochrona  Å›rodowiska, Rolnictwo,  Ogrodnictwo,  Zootechnika,  Biologia,  Technika  rolnicza  i  leÅ›na.  W  ramach wszystkich  prowadzonych  przedmiotów  i  kierunków  nauczania  zamierzamy  kontynuować podnoszenie  jakoÅ›ci  nauczania  poprzez modernizowanie  programów,  tak  aby  oferować studentom nowe przedmioty zawierajÄ…ce w swoich  treÅ›ciach osiÄ…gniÄ™cia  i kierunki  rozwoju wspóÅ‚czesnej nauki. Wzmocnimy dziaÅ‚ania  na spoÅ‚eczne kompetencje studentów. BÄ™dziemy aktywizować  dziaÅ‚ania  studentów w  ramach wolontariatu, w  koÅ‚ach  naukowych  i  różnych organizacjach. BÄ™dziemy doskonalić dostosowywanie profilu absolwenta danego kierunku do kryteriów  Krajowych  Ram  Kwalifikacji.  BÄ™dziemy  rozwijać  poradnictwo  zawodowe  dla studentów,  absolwentów, innych profesji oraz bÄ™dziemy monitorować losy absolwentów. 

   BÄ™dziemy   modernizować  laboratoria, wzbogacajÄ…c  je w nowoczesne wyposażenia  i aparaturÄ™ pomiarowo-badawczÄ….  Planujemy  wzbogacić  ofertÄ™  nauczania  w  jÄ™zykach obcych,  gÅ‚ównie  angielskim.  Dopracujemy  system  aktywizacji  i  wyróżniania  nauczycieli akademickich  za wyniki  dziaÅ‚alnoÅ›ci  dydaktycznej  i  naukowej.  BÄ™dziemy  podnosić  jakość ksztaÅ‚cenia  poprzez  podnoszenie  kwalifikacji  i  kompetencji  kadry  nauczajÄ…cej  (jÄ™zyki  obce, nowe  metody)  i  wykorzystywania  nowych  form  i  technik  dydaktycznych.  BÄ™dziemy zwiÄ™kszać  wspóÅ‚dziaÅ‚ania zespoÅ‚ów ds. zapewniania jakoÅ›ci ksztaÅ‚cenia i rad programowych. 

 

3.  Baza dydaktyczno-badawcza

   WydziaÅ‚ dysponuje dobrÄ… bazÄ…  lokalowÄ…  i aparaturowÄ…. Podstawowym zadaniem bÄ™dzie dalsze    wyposażenie    w  nowoczesnÄ…  aparaturÄ™   istniejÄ…cych  laboratoriów  zarówno dydaktycznych,  jak  i  badawczych.  W  tym  celu  bÄ™dziemy  starali  siÄ™  pozyskać  Å›rodki finansowe  z  funduszy  strukturalnych,  projektów  naukowych.  Zamierzamy  również wyposażyć  i doskonalić  trzy  laboratoria w skali mikrotechnicznej:  technologii przetwórstwa miÄ™sa,  biotechnologii  i  technologii  surowców  roÅ›linnych.  Planujemy  również przebudować wolnostojÄ…cy budynek przy ul. Skromnej i połączyć go z budynkiem gÅ‚ównym, i utworzone  laboratoria wyposażyć   w  nowoczesnÄ…  aparaturÄ™  pomiarowÄ…. Planujemy  również rozszerzyć  wspóÅ‚pracÄ™  z  firmami  i  zakÅ‚adami  przemysÅ‚owymi  w  zakresie  ksztaÅ‚cenia  oraz wprowadzania do produkcji przemysÅ‚owej nowych technologii, badania  jakoÅ›ci żywnoÅ›ci (w tym  ekologicznej),  opracowywania  receptur,  projektowania  i  otrzymywania  Å›rodków spożywczych  specjalnego  przeznaczenia  żywieniowego,  metodami  modyfikacji  cech użytkowych  Å›rodków  spożywczych,  opracowaniem  markerów  identyfikacji  bioaktywnych skÅ‚adników  żywnoÅ›ci,  opracowaniem  procedur  otrzymywania  preparatów  o  charakterze parafarmaceutyków, otrzymywaniem biologicznych eÅ‚icytorów w ochronie roÅ›lin.  

 

4.  Polityka Kadrowa

   Rada WydziaÅ‚u Nauk o Å»ywnoÅ›ci i Biotechnologii posiada uprawnienia do nadawania stopnia  doktora  nauk  rolniczych  oraz  stopnia  doktora  habilitowanego  nauk  rolniczych  w zakresie    technologii  żywnoÅ›ci  i  żywienia  czÅ‚owieka.  Planujemy  uzyskanie  przez WydziaÅ‚ innych  uprawnieÅ„  akademickich,  co  pozwoli  na  przeprowadzanie  postÄ™powaÅ„  o  nadanie stopnia  doktora  habilitowanego  i  tytuÅ‚ów  profesora,  jak  również  umożliwi  prowadzenie trzeciego  stopnia  ksztaÅ‚cenia  w  zakresie  innych  kierunków  nauczania  WydziaÅ‚u.  Na przestrzeni nadchodzÄ…cych siedmiu lat cztery osoby mogÄ… uzyskać tytuÅ‚ profesora, dwanaÅ›cie stopieÅ„ doktora habilitowanego i 20-25 stopieÅ„ doktora. W zwiÄ…zku z rozwojem dziaÅ‚alnoÅ›ci naukowo-badawczej  i  wprowadzaniem  nowych  specjalnoÅ›ci  i  specjalizacji  ale zmniejszaniem naboru studentów, przewidujemy  zwiÄ™kszenie stanu kadrowego o kilka osób. Zamierzamy zdobywać możliwoÅ›ci  szkoleÅ„ mÅ‚odych  pracowników w  zakresie  nowych technik  analitycznych w wiodÄ…cych oÅ›rodkach naukowych w kraju  i zagranicÄ…,  jak  również podnosić  kwalifikacje  pracowników  poprzez krótko  i  dÅ‚ugoterminowe  staże  krajowe  i zagraniczne.

 

5.  Promocja WydziaÅ‚u Nauk o Å»ywnoÅ›ci i Biotechnologii

   Celem  WydziaÅ‚u  Nauk  o  Å»ywnoÅ›ci  i  Biotechnologii    jest  aktywna  promocja  jego oferty edukacyjnej. WÅ‚aÅ›ciwe i kompetentne przedstawienie oferty uczniom szkóÅ‚ Å›rednich, tj. potencjalnym  kandydatom  na  studia,  powinno  istotnie  zwiÄ™kszyć  zainteresowanie prowadzonymi  przez WydziaÅ‚  kierunkami  studiów  oraz  pozwolić  kandydatom  na  bardziej trafny wybór  dalszego  ksztaÅ‚cenia. Oferta  edukacyjna WydziaÅ‚u  przedstawiana  jest  podczas ogólnouczelnianej, corocznej  akcji o nazwie Otwarte Drzwi, a także podczas każdorazowych spotkaÅ„  z  mÅ‚odzieżą,  uczestniczÄ…cÄ…  np.   w  kolejnych  edycjach  i  etapach  olimpiad, spotkaniach.  Pracownicy WydziaÅ‚u  Nauk  o  Å»ywnoÅ›ci  i  Biotechnologii  od  wielu  lat  biorÄ… udziaÅ‚ zarówno w organizacji, jak i prowadzeniu tych olimpiad czÄ™sto podejmujÄ…c siÄ™, przy tej okazji, zadania prezentowania możliwoÅ›ci edukacyjnych macierzystego wydziaÅ‚u. Promocja to  także  organizacja  i  prowadzenie,  zwÅ‚aszcza  przez  mÅ‚odszych  pracowników  naukowo-dydaktycznych  WydziaÅ‚u  Nauk  o  Å»ywnoÅ›ci  i  Biotechnologii,  zajęć  i  pokazów  podczas Festiwalu Nauki  i  innych. Corocznie na Wydziale,  jest organizowane spotkanie z mÅ‚odzieżą szkolnÄ…, którego celem jest integracja studentów i pracowników oraz  promowanie WydziaÅ‚u.