wip   Witamy na Wydziale Inżynierii Produkcji
Menu

20-612 LUBLIN, ul. Głęboka 28
tel. (+81) 531 96 60, fax. (+81) 531 96 69



STUDENCKIE KOŁO NAUKOWE FOOD DESIGN

« wstecz

Opiekun: dr hab. Agnieszka Starek-Wójcicka, profesor uczelni

 

Studenckie Koło Naukowe Food Design powstało w dniu 19 maja 2015 roku przy Katedrze Biologicznych Podstaw Technologii Żywności i Pasz na Wydziale Inżynierii Produkcji Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.

W działalności Koła aktywnie bierze udział około 15 studentów kierunków Zarządzanie i Inżynieria Produkcji oraz Inżynieria Przemysłu Spożywczego.

Spotkania Studenckiego Koła Naukowego Food Design odbywają się dwa razy w  miesiącu. Na spotkaniach omawiane są bieżące sprawy Koła, prowadzane prace naukowo-badawcze z zakresu towaroznawstwa żywności. Studenci przygotowują się również do uczestnictwa w różnego rodzaju akcjach, jak i wygłaszają prezentacje na temat innowacji w produkcji żywności.

Członkowie Studenckiego Koła Naukowego Food Design biorą czynny udział w różnych działaniach organizowanych przez Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, czego wyrazem może być udział i wystawienie stoiska promującego Koło Naukowe na Dniach Otwartych Drzwi Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie czy podczas Festiwali Nauki (prezentacja wykonanych metodą carvingu fantazyjnych wzorów w owocach i warzywach; przyrządzanie naleśników z mąki dyniowej, kokosowej, ryżowej oraz kukurydzianej z prozdrowotnymi dodatkami tj.: kurkuma, szałwia hiszpańska, nasiona konopi, młody jęczmień).  

Członkowie Studenckiego Koła Naukowego Food Design uczestniczą również w świątecznych Akcjach charytatywnych organizowanych wspólnie ze Studenckim Kołem Naukowym Zarządzania i Ekonomii (opiekun – dr hab. Monika Stoma).

Potwierdzeniem czynnej działalności Koła było wystąpienie studentów w nagraniu telewizyjnym „Nauka” wyemitowanym w TVP Lublin, w którym promowali Uniwersytet Przyrodniczy i Wydział Inżynierii Produkcji. W swoim wystąpieniu opowiadali również o korzyściach płynących z uczestnictwa w Studenckim Kole Naukowym i zachęcali do podejmowania różnorodnych aktywności w ramach członkostwa w SKN Food Design.